lördag 21 augusti 2010

Finewine Rött

Fredagkvällen startade med två vita viner till några gorgonzolafyllda smördegsknyten. Vitt vin ett var en 2003 Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre från Brocard. Mycket otypisk, delvis beroende på den låga syran från detta varma år. Vitt vin två blev det vilda gissningar från nästan hela jordklotet, för det var ingen som var i närheten av Kina. Tydlig ek i denna 2006 Grace Vineyard Premium Chardonnay. Denna hade jag druckit vid ett par tillfällen i Kina och den smakade som jag minns den, rätt OK.

Sedan satte vi oss till bords för att helt blint gissa vad som var i de fem glasen som var upphällda. Fyra viner i 500+ klassen och en referens. Efter sedvanlig genomgång konstaterades att i princip alla utom ett glas skulle kunna vara referensvinet. Referensvinet i glas 4 var en 2002 Château Hourtin Ducasse som vunnit på ett antal års lagring. Billig Bordeaux från svag årgång, men detta visar på vilken potential det finns även hos mindre egendomar.

När det avslöjades vilka viner som var kvar var det endast en som gissade helt korrekt. Vinerna var i ordning
Glas 1 2004 Begali Amarone Monte Ca Bianca
Glas 2 2003 Tignanello, Supertuscany
Glas 3 2001 Château La Fleur-Pétrus, Pomerol
Glas 5 1998 Château Kirwan , Margaux

Alla viner var mycket goda, även om det konstaterades att alla viner kunde lagras ytterligare. Sammanfattningsvis var Amaronen och Pomerolen på tok för unga, Tignanellon var kvällens överraskning och för egen del tror jag inte Kirwan ska sparas så många år till. Kvällens godaste är ju en smaksak, men det stod mellan Tignanello och Château Kirwan. Ser fram emot nästa Finewine senare i höst.

Kvällen avslutades med en 1983 Anjou Blanc Reserve de Fondateur.

Inga kommentarer: