tisdag 6 augusti 2013

Vinkväll på Järvsöbaden

Anländer och checkar in på Järvsöbaden och har en timma på oss innan det är dags för en aperitif på verandan. 18.00 innan middagen serveras en (troligen) Vintage Madeira från en tämligen okänd firma Isidozo Gonzales Seco från 1890. Fortfarande så vital som endast Madeira generellt är vid denna ålder, flaskan hade öppnats för ett halvår sen. Hög syra som sig bör och massor av torkad frukt. Första sniffen gjorde att ståpälsen reste sig och det var bara att njuta av historiens vingslag. Mycket lång eftersmak och en syran påminde mig om grapefrukt tack vare en viss beska.
Inför middagen följde en trio Domaine Ponsot Clos de la Roche Grand Cru Cuvee Vieilles Vignes från årgångarna 95, 96 och 98. Ponsot är en kultproducent som stakat ut vägen för många unga nya producenter i regionen. Även om alla tre var typiska för området så var 95:an elegantast och det vin som kanske klarade sig bäst utan mat. 96:an lite mera stuns men oerhört angenäm. 98:an hade påtagliga tanniner, troligen från att skjälkarna fått åka med i vinifieringen. Det vin som möjligen hade kunnat förväxlats med en sämre årgång av en högklassig Ch9P. Vilket av de tre var godast? Jag höll på 95 utan mat, sedan 98:an som kändes mycket spännande och 96:an. Till den lokalproducerade kycklingen med dragonsås smakade 98:an bäst men de andra lät sig väl smakas efter huvudrätten var avklarad.
Kvällen avslutades med en Tokaji Aszu Essencia från troligtvis 68 eller äldre. Även om denna Tokajer inte är representativ så är det dessa viner som kan jämföras med Sauternes. Spännande kväll med höjdarviner och jag har lärt mig massor! Tack till Bergs-Lars, du är en gåva:)

Inga kommentarer: